Teraz jest czas, kiedy wszelkie rozgrzewające zupy, a zwłaszcza krem z dyni smakują najlepiej.

Czego potrzebujecie, aby zrobić szybką i pyszną zupę?

  • ok. 1 kg dyni,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 1 cebulę,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 50 ml mleczka kokosowego,
  • przyprawy: kurkuma, pieprz, sól, oregano, papryka ostra,
  • do dekoracji: prażone pestki dyni.

Pokrój dynię na kostki (wyciągnij miąższ i pestki oraz obierz ze skórki; chyba że masz np. dynię hokaido, którą możesz jeść ze skórką). Skrop dynię oliwą, ułóż na papierze do pieczenia i piecz w piekarniki ok. 20-30 min (aż będzie miękka, ale nie spalona :-)). W garnuszku podsmaż na łyżce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj upieczoną dynię, przyprawy, zalej bulionem. Gotuj 5 min., dodaj mleko kokosowe, zagotuj ponownie. Dokładnie zmiksuj. Podawaj udekorowaną prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!