Czas wybudzić się z zimowego snu! Przygotowałam dla Was specjalny przepis na krem marchewkowy podawany z kaszą gryczaną i orzechami laskowymi. W ciągu 15 minut przygotujesz tą pyszną zupę i będziesz mogła podać ją nawet jako późny obiad lub kolację.

 

Czas przygotowania: 15 minut


Składniki na 4 porcje:

  • pęczek młodych marchewek,

  • 2 – 3 cm korzenia imbiru,

  • 1 cebula,

  • 1 litr wywaru warzywnego lub wody,

  • 100 g kaszy gryczanej,

  • 2-3 łyżki orzechów laskowych,

  • 4 – 5 łyżek słodkiej śmietanki lub mleka kokosowego,

  • 2 – 3 łyżki oliwy

  • sól, pieprz,

  • szczypta chilli, jeśli lubisz pikantny smak.

 

Przygotowanie: 

Kaszę gryczaną ugotować al dente – około 15 minut.  Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, drobno posiekać następnie odstawić. Cebulkę obrać ze skórki, posiekać w piórka. Marchewki oskrobać i pokroić w talarki.Cebulkę należy zeszklić w garnku, a następnie dodać obrany, posiekany imbir. Tak przygotowaną bazę zalać wodą lub wywarem warzywnym, tak, aby przykryła zawartość – około 2 cm powyżej. Gotować około 10 minut na średnim ogniu, aż marchewki zmiękną. Dodać śmietankę oraz doprawić do smaku. Całość zblendować na gładką masę.
Warto tej czynności poświęcić chwilę, aby zupa miała piękną, aksamitną konsystencję (jeśli wydaje się Wam za gęsta, można dodać nieco więcej wywaru).

Serwować posypana kaszą gryczaną i prażonymi, pokruszonymi orzechami!

 

Pychota! A jaka zdrowa!