Składniki na około 10 burgerów:

Kotlety

Składniki:

Puszka fasoli czarnej z kukurydzą chili sin carne (np Bonduelle)
1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
½ szklanki czarnego sezamu
1 czerwona cebula, ząbek czosnku
½ szklanki bułki tartej
¼ szklanki oleju
3 łyżki mąki
1 łyżka czerwonej mielonej papryki, sól, pieprz, papryka wędzona
łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce
¼ łyżeczki chili
sól i czarny pieprz, 1-2 łyżki gorzkiego kakao (opcjonalnie, ale dzięki temu zabiegowi maja jeszcze bardziej ‚meksykański’ smak, i wygląd zbliżony do klasycznych, mięsnych burgerów)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki.
  2. Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obracając kotlety na drugą stronę.

Żeby zmienić kotlety w burgery, wystarczy włożyć je do środka ulubionej bułki (najzdrowiej do pełnoziarnistej:-)

Burgery

Składniki:

ok 5 bułek,
spora czerwona cebula
spory pomidor
kilka plasterków zielonego ogórka, pikle (ja lubię ostre papryczki chilli lub jalpenio)
kilka liści sałaty
mała garść rukoli lu/i liście świeżego szpinaku
kilka łyżek dobrego,keczupu
odrobina musztardy, sos czosnkowy

Przygotowanie:

Bułki chwilę grilluję w piekarniku, następnie każdą przecinam i smaruję obydwie połówki odrobiną keczupu oraz jeszcze mniejsza ilością musztardy lub/i lekkiego sosu czosnkowego (np jogurt naturalny pół na pół z majonezem) do środka wkładam warzywa i kotleta. Gotowe!