Dzisiejsza propozycja na sałatkę tabuleh z dzikim ryżem oraz łupanym grochem, to pożywna i zdrowa przekąska, która zaspokoi Twój głód.

Czas przygotowania: ok. 25 min. 

Składniki: 

  • Mix  kasz bulgur i dzikiego ryżu (można kupić gotową mieszankę firmy Monini rice&more – ziarna starożytne) zrobić samemu łącząc 60 g ryżu brązowego, 15 g kaszy z łubinu, 15 g kaszy z zielonego groszku, 10 g soja,
  • ok. 100 g sera pleśniowego (lub tyle ile lubisz), 
  • 1 ogórek,
  • 1 pomidor,
  • papryka – kolorowa,
  • ¼ cebuli,
  • posiekana natka pietruszki,
  • siekana mięta,
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny,
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia dobrej jakości,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ugotowaną mieszankę ryżu z łupanym grochem (na szklance ryżu mniej więcej po 2 łyżki tłuczonego grochu – najlepiej gotować w bulionie warzywnym ok. 20 min). Wystudzamy mieszankę, a następnie łączymy z siekanymi warzywami, czyli z  pomidorem bez nasion, ogórkiem, posiekaną pietruszką, miętą, kolorową papryką, ok. 2 – 3 łyżki oliwy, sól, pieprz.

Całość mieszamy oraz dokładamy kawałki pleśniowego sera. Na górę można dodać nieco pieczonych warzyw (jeśli np tego dnia robisz moją zupę-krem na pierwsze danie, a na drugie np. tę sałatkę), oraz grubo mielony pieprz.

Smacznego!