1 kg czerwonej cebuli,
300 gram cukru,
150 ml czerwonego octu winnego 50 ml octu balsamicznego,
2 liście laurowe,
skórka z pomarańczy,
50 g rodzynek,
50 g orzeszków piniowych.

Cebule pokrój w piórka, zalej octem winnym i octem balsamicznym, wsyp cukier. Wymieszaj wszystko i odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień przelej całość do garnka, dodaj pozostałe składniki i gotuj na wolnym ogniu, aż nadmiar octu wyparuje, a konfitura stanie się gęsta. Na końcu wyciąg skórkę z pomarańczy i liście laurowe. Całość przełóż do słoika. Możesz konfiturę spasteryzować, ale i tak w lodowce wytrzyma kilka miesięcy.

Moja rada:
Cebula musi być miękka. Czasami proces gotowania możne potrwać kilka godzin. Moją gotowałam 3 godziny. Cebule możesz podać na rożnych serach, wędlinie, czy samym chlebie. Smacznego!!! 🙂