Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pyszną sałatkę, którą możecie jeść osobno lub śmiało traktować jako przekąskę. Świetnie sprawdza się jako dodatek np. do omleta z wędzonym twarogiem, pieczonych batatów czy combra jagnięcego. W zależności od podania – jeśli solo, to 1 porcja, jeśli jako dodatek, np. do pieczonych batatów – nawet 4 porcje.

Czas przygotowania: 10 min. 

Składniki:

  • pudełeczko pomidorów koktajlowych,
  • 2 czerwone cebule,
  • pęczek świeżej mięty,
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia dobrej jakości,
  • wyciśnięty sok z połowy cytryny,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidorki najlepiej przekroić na połówki. Cebulę pokroić w drobne piórka, nastepnie posiekać natkę pietruszki. Całość skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Sałatkę doprawić solą pieprzem oraz odrobiną octu balsamicznego. Wymieszać aby smaki się połączyły.

Odstawić na chwilę w chłodne miejsce.

 

Smacznego!