Czy zastanawialiście się kiedyś jakie danie można przygotować na bazie kaszy gryczanej? Nie potrzeba kalorycznego sosu, aby potrawa nabrała smaku. Poniższy przepis zajmie Wam trochę więcej czasu, natomiast zapewniam – smakuje wyśmienicie, posiłek jest zdrowy, a do tego bardzo kolorowy!

 

Czas przygotowania: 5 minut (jeśli mamy wcześniej ugotowaną kasze i upieczone buraki) lub 30 minut*

*(pieczenie buraków ok. 30 min, buraki skropić oliwą, zwinąć w folię aluminiową i na 30 min do piekarnika na 180 stopni, w międzyczasie ugotować kaszę gryczaną ok. 15 minut)

Składniki na 2 porcje:

  • 2 buraki upieczone lub ugotowane,
  • 100 g kaszy gryczanej (ugotowanej),
  • opakowanie twarożku koziego,
  • 2 – 3 łyżki kiełków na patelnię,
  • 1 – 2 łyżki pestek słonecznika,
  • pęczek szczypiorku,
  • oliwa 1 – 2 łyżki,
  • sól, pieprz,
  • płatki chili,
  • odrobina tłuszczu do smażenia kiełków.

Przygotowanie:

Na patelni z łyżka oleju kokosowego podsmażyć do zrumienienia kiełki. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wymieszać w misce z ugotowaną kaszą gryczaną. Dodać posiekany szczypiorek, pestki słonecznika i kiełki, dodać oliwę, doprawić solą, pieprzem do smaku. Na koniec wyłożyć np za pomocą dwóch łyżek twarożek kozi i gotowe!

 

Smacznego!