Moja dzisiejsza propozycja szybkiego i efektownego śniadania. Wersja zarówno dla najmłodszych, ale też świetny posiłek przedtreningowy.

Czas przygotowania: ok. 10 min.

Składniki (porcja na 1 lub 2 osoby):

  • 3 – 4 jaja,
  • 3 – 4 łyżki płatków owsianych (lub ulubionej mieszanki płatków, orzechów, wiórków, etc.),
  • masło klarowane lub olej kokosowy,
  • szczypta soli,
  • szczypta mielonego ksylitolu (może być odrobina cukru pudru),
  • owoce sezonowe.

Jaja wybić ze skorupek, rozbełtać z odrobiną wody, wtedy lepiej się rozprowadzają. Jeśli masz więcej czasu i chcesz, aby omlet był bardziej puszysty, ubij białka osobno z odrobiną soli na sztywną pianę, a następnie połącz z żółtkami.  Wylej masę na rozgrzaną patelnie z odrobiną tłuszczu, np. masła klarowanego. Całość posyp równomiernie płatkami i przykryj pokrywką, wtedy omlet ładnie urośnie. Piec na średnim ogniu, uważnie doglądając czy aby omlet się nie przypalił od dołu, ani zbytnio nie przesuszył.

Przełóż na talerz, udekoruj owocami i oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!