Przygotowałam dla Was propozycję lunchu z makaronem zapiekanym ze szpinakiem i pieczonym łososiem.
Jest to bardzo proste i szybkie danie, które przygotujesz już w ok. 15 minut!
Czas przygotowania: 5 min
Czas pieczenia: około 10-15 min w temp 200

 

Składniki na 1 porcję :

  • garść makaronu spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego)
  • 2 – 3 cm kawałek łososia
  • pół pomidora
  • 2 suszone pomidory
  • garść świeżego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

SOS do zapiekania:

  • 1 jajko
  • tarty parmezan
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki mleka
  • sól, pieprz, gałka
  • odrobina oliwy i soku z cytryny

Przygotowanie: 

Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni C.

Łososia należy umyć oraz osuszyć, najlepiej ręcznikiem papierowym. Skropić rybę sokiem z cytryny (opcjonalnie) i odrobiną oliwy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Następnie włożyć do piekarnika na blasze na kilka minut.
W tym samym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być al dente –  lekko twardy).
Pokroić pomidora w drobną kostkę, posiekać czosnek.

Upieczonego łososia porwać w drobne kawałeczki (bez skóry), a następnie wymieszać w miseczce wszystkie główne składniki wraz z makaronem.

Przygotowanie sosu:

Do naczynia dodaj mleko, jogurt naturalny i jajko. Wszystkie składniki sosu należy mieszać aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Doprawić do smaku przyprawami.

Naczynie do zapiekania (np. większa forma do muffinek) wysmarować odrobiną tłuszczu, przełożyć makaron z warzywami i łososiem.
Następnie zalać składniki uprzednio przygotowanym sosem, a na sam koniec posypać z wierzchu parmezanem.

Wstawić formę do piekarnika. Piec do momentu, aż sos się zetnie, a parmezan pięknie zarumieni w kilku miejscach.

 

Smacznego!

Obejrzyj film: