Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

Dziś przepis, który świetnie się sprawdzi na ciepło i na zimno.

Może też być ‚wkładką” do burgera-czyli pełnoziarnista była, ulubione dodatki, warzywa i wege burger gotowy.

Lub z samą sałatką, albo np z sosem pomidorowym, lub grzybowym i gotowanymi warzywami.

Opcji jest wiele-eksperymentujcie i wrzucajcie komentarze!

 

Kotlety z ciecierzycy

Składniki /9 szt/

  • Puszka ciecierzycy
  • Woreczek kaszy jęczmiennej
  • Marchew 1 szt.
  • 2 łyżki mąki
  • Nasiona słonecznika 2 łyżki
  • Pestki dyni 2 łyżki
  • Papryka ostra, pieprz, kminek mielony, zioła prowansalskie

Wykonanie

  1. Kaszę ugotować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Nasiona słonecznika i pestki dyni uprażyć na patelni.
  3. Ciecierzycę zmiksować z ugotowaną kaszą. Dodać mąkę, marchew, nasiona i przyprawy; wszystko wymieszać.
  4. Formować kotlety i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec 15-20min w 180 ®C

 

2019-06-03T10:58:59+00:00 3 czerwca 2019|