W obecnych czasach, kiedy na świecie rozwinęła się epidemia koronawirusa, jeszcze bardziej powinniśmy zwrócić uwagę na swoją odporność!

Nasz organizm jest bardzo mądry. Ma potężną, inteligentną maszynę zwaną układem odpornościowym i jeśli na co dzień mu nie przeszkadzamy, potrafi poradzić sobie niemal z każdym zdrowotnym zagrożeniem.

Wbrew pozorom, bardzo duży wpływ na nasze zdrowie ma stosowana dieta oraz aktywność fizyczna. Dla mnie oznacza to zdrowy tryb życia i prawidłowe nawyki żywieniowe, a nie same pojedyncze produkty wdrożone do menu, przy jednoczesnym nieuważnym jedzeniu na co dzień. Najlepsze super foods nie poprawią kondycji naszego organizmu, jeśli nadal będziemy spożywać zbyt wiele cukrów prostych i wysoko przetworzonego jedzenia. Co w takim razie, poza wcześniej wspomnianym food, life and work balance, może wpływać na zwiększenie naszej odporności?

  • Produkty bogate w witaminę C – nie od dziś wiadomo, że kwas askorbinowy wpływa na wzmocnienie odporności. Bardzo często podczas przeziębień, ludzie przyjmują witaminę C w tabletkach. A jakie są naturalne źródła tej witaminy? Do produktów bogatych w witaminę C należą między innymi:
    – natka pietruszki,
    – czerwona papryka,
    – brukselka,
    – kalarepa,
    – brokuły,
    – owoce dzikiej róży,
    – czarna porzeczka,
    – truskawki,
    – kiwi,
    – owoce cytrusowe.

Warto pamiętać, że witamina C jest bardzo podatna na wpływ czynników zewnętrznych. Samo wystawienie produktów z witaminą C na działanie promieni słonecznych zmniejsza jej ilość w produkcie. To samo tyczy się obróbki termicznej. Dlatego najlepiej spożywać takie produkty w postaci surowej, wtedy witamina C będzie lepiej przyswajana przez nasz organizm!

  • Produkty zawierające siarczki organiczne – do tej grupy zaliczane są m.in. czosnek i cebula. Posiadają one działanie bakterio- i grzybobójcze.
  • Produkty bogate w witaminę D3 – o prozdrowotnych działaniach witaminy D3 można usłyszeć na każdym kroku. Jest ona odpowiedzialna nie tylko za zdrowe kości, ale wpływa dodatkowo na nasze samopoczucie oraz odporność. Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, główne jej źródła w pożywieniu to:
    – tłuste ryby morskie (łosoś, sardynka),
    – tran.
    W większości witamina D jest produkowana przez skórę przy udziale promieni słonecznych. Synteza skórna pokrywa zapotrzebowanie naszego organizmu na tę witaminę. Niestety w okresie od września do kwietnia, kiedy nie eksponujemy swojego ciała na działanie promieni, nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej ilości tej witaminy. W tym wypadku powinniśmy zacząć jej suplementację. Taką witaminę najlepiej przyjmować w postaci leku (który jest dostępny w aptece) z posiłkiem bogatym w tłuszcz (jak wcześniej wspomniałam, witamina ta rozpuszcza się w tłuszczach).
  • Produkty bogate w bakterie probiotyczne – bakterie probiotyczne korzystnie wpływają na funkcjonowanie jelit. Powodują wzrost „dobrej” flory bakteryjnej i uniemożliwiają rozwój bakterii patogennych. Odpowiednia mikrobiota jelitowa wpływa również na nasze samopoczucie oraz odporność poprzez oś mózgowo-jelitową, a także poprzez system odpornościowy, który znajduje się w jelicie (system GALT). Do produktów, które zawierają bakterie probiotyczne można zaliczyć m.in.:
    – kefiry,
    – jogurty naturalne,
    – kiszonki.
  • Produkty bogate w kwasy omega 3 – kwasy omega 3 działają w naszym organizmie przeciwzapalnie, co również wpływa na jego odporność. Dlatego warto włączyć do swojej diety:
    – tłuste ryby morskie,
    – oliwę,
    – olej rzepakowy,
    – awokado,
    – siemię lniane.

Aby poprawić swoją odporność zaleca się również wdrożenie do swojego życia dodatkowej aktywności. W czasie, gdy każdy siedzi w domu, zamiast spędzać godziny nadrabiając zaległe seriale na Netflixie, warto poświęcić przynajmniej 30 min na ruch. Może to być szybka tabata, ćwiczenia na mięśnie brzucha, aerobik, czy też relaksująca joga! Takie filmiki można bez problemu znaleźć w Internecie, a poprawa samopoczucia, która występuje po wysiłku, jest nieoceniona i gwarantowana! Jestem też zwolennikiem ruchu na świeżym powietrzu. Kontakt ze światłem dziennym – słońcem, to naturalne źródło witaminy D i melatoniny, które poprawiaja skórę, humor, przeciwdziałają depresji. Dbam o siebie i innych i wybieram leśne ścieżki z dała od ludzi, codziennie spacerując min. 2 godziny.

Podsumowując, w obecnej chwili mamy czas na to, aby skupić się na swoim zdrowiu oraz zdrowiu najbliższych. Włączmy do diety produkty, które poprawią naszą odporność, a także wpłyną na inne aspekty zdrowotne. Przeznaczmy tę chwilę na relaksację oraz poprawienie naszego samopoczucia i stanu zdrowia. Wykorzystajmy ten czas jak najlepiej, aby w pełni formy fizycznej i psychicznej wrócić do codziennych obowiązków, które miejmy nadzieję, powrócą do nas w najbliższym czasie.

Poznaj zalecenia żywieniowe, dzięki którym zachowasz zgrabną sylwetkę i wzmocnisz  swoją odporność.